Alter Ego voor Van Lanschot Bankiers

Een interactief spel voor de Private Bankers waarbij je year round van elkaar leert

Het spel Alter Ego dat we ontwikkelden voor Van Lanschot Bankiers is een interactieve vorm van leren. Social learning gecombineerd met kennisinterventies. Hoe het werkt? De bankiers worden continue uitgedaagd hun kennis op juiste wijze over te brengen aan hun fictieve klanten. Maar die fictieve klanten? Dat zijn hun eigen collega’s. Dat is nog eens echt van elkaar leren!

De vraag van Van Lanschot

Onze Private Bankers moeten heel veel informatie in de vorm van artikelen en online modules per week verwerken. Het vak is immers heel inhoudelijk en regelgeving verandert nogal eens. Hoe bereiken we dat al deze informatie direct toepasbaar wordt op de dagelijkse praktijk en dat het een optelsom wordt in plaats van dat bankiers de informatiestroom ervaren als ‘los zand’? En hoe verweven we binnen onze organisatie leren met werken? We willen niet dat leren los staat van werken, we willen dat een onderdeel van het werk altijd bestaat uit leren. Kan dat?

Ons antwoord: een online social platform

We ontwikkelden een interactief spel, Alter Ego genaamd. In dit spel heeft de Private Banker twee rollen: één rol als Private Banker, en één als fictieve klant. Als de bankier begint met spelen stelt hij als eerste zijn Alter Ego zelf samen. Daarna worden de bankiers anoniem aan elkaar gekoppeld. De een speelt de klant en de ander de bankier. Ze dagen elkaar uit door inhoudelijk complexe vragen te stellen en tussendoor volgen ze kennisinterventies. Doordat de online omgeving nauw aansluit bij de werkelijkheid, kunnen de bankiers de opgedane kennis direct toepassen. Alter Ego is een online social platform met veel game-elementen zoals het behalen van badges en het winnen van incentives.

Alter Ego is een spel dat minimaal twee jaar duurt dus onderdelen worden continue aangescherpt of opnieuw ontwikkeld op basis van de behoefte van de doelgroep. Dat heeft als resultaat dat leren dat continu vrijwel dagelijks verweven is met werken.

Co-creatie

Leuk om te weten: Alter Ego kwam mede tot stand dankzij co-creatie. We werkten samen met het team van Van Lanschot aan het idee.