Onderzoek naar immersive learning

Op dit moment doen verschillende Nederlandse universiteiten onderzoek naar immersive learning. En wat blijkt? Vooral in de psychiatrie en in stressvolle beroepen biedt de virtual reality bril uitkomst.

Wetenschappers ontwikkelen zogenaamde VRET-systemen. VRET staat voor Virtual Reality Exposure Therapy. Kort door de bocht gaat het om een therapie met een virtual reality bril en avatars.

Psychoses

Psychiater Wim Veling van Parnassia en Mark van der Gaag, hoogleraar klinische psychologie aan de VU, onderzoeken een programma voor psychotische patiënten. De patiënten krijgen een virtual reality bril op en lopen met een joystick door een virtuele omgeving: een winkelstraat, een terras, de bus of de supermarkt.
Ondertussen registreert de therapeut wat er gebeurt en hoe de patiënt reageert. De behandeling zou ervoor moeten zorgen dat mensen met een psychose ook in de werkelijkheid kunnen omgaan met dit soort omgevingen.

Succesvol bij vliegangst
Virtual reality wordt al zo’n tien jaar gebruikt bij de behandeling van angststoornissen en is effectief bij hoogtevrees of vliegangst. De toepassing bij psychoses is echter gecompliceerder, omdat het daarbij vaak gaat om overmatige achterdocht, hallucinaties (stemmen) en prikkels. De nieuwe behandeling is vooral bedoeld voor de groep die achterdochtig is en zich terugtrekt. Voor mensen die te ernstig psychotisch zijn werkt het niet. Mensen moeten namelijk wel openstaan voor de behandeling.

Sociale fobie en anorexia

Willem-Paul Brinkman van de TU Delft onderzoekt de effecten van Virtual Reality Exposure Therapie bij sociale fobie.
Mensen met sociale fobie hebben angst om in het openbaar te spreken, een kamer met mensen binnen te gaan of een maaltijd te bestellen in een restaurant. Tijdens de therapie worden zij virtueel in dit soort situaties geplaatst, andere mensen zijn heel druk, kijken boos of doen onbeschoft en zij moeten zichzelf dan zien te redden.
Uit het onderzoek naar VRET blijkt niet alleen dat deze vorm van therapie aanslaat, maar ook dat mensen de nieuwe therapie liever volgen dan meer traditionele alternatieven.
Ook bij de behandeling van anorexia laat VRET goede resultaten zien.

Stressvolle beroepen

Ten slotte verricht TU Delft onderzoek naar professionals die beroepsmatig in stressvolle en/of onoverzichtelijke situaties terecht kunnen komen. Denk aan militairen, de brandweer en politieagenten. De hoge druk waaronder deze mensen een besluit moeten nemen, kunnen emoties met zich meebrengen die de kwaliteit van beslissingen negatief beïnvloeden. Daarom ontwikkelt de TU een Cognitive Performance feedback systeem. Dit is een systeem in ontwikkeling dat emoties van de gebruiker kan registreren wanneer deze onder hoge druk beslissingen moet nemen. Het COPE-systeem geeft de gebruiker feedback over de ervaren emoties. Deze feedback moet vooral bij trainingen een goede ondersteuning bieden. De effectiviteit van het systeem wordt getest in een virtuele trainingsomgeving waarin stressvolle situaties voor politie, brandweer of militairen realistisch worden nagebootst.

Lees ook:

Kan virtual reality gedrag veranderen?
Ja, zeggen onderzoekers van Stanford University!

Weet jij nog andere interessante onderzoeken? Je kunt ze ons mailen via redactie@tinqwise.nl

Bronnen: NRC Next (1 oktober 2014), Universiteit Utrecht, VU Amsterdam, TU Delft