8 voordelen van location based learning

‘E-learning is wel makkelijk, maar mijn mensen willen graag fysiek leren. En zij zien een training als een uitje.’ Dit horen we soms van onze klanten. Wij hebben hier een oplossing voor. Location based learning combineert het beste van online en offline leren. Net als bij een klassikale training komen mensen naar een specifieke locatie om te leren, maar het leren gebeurt online via tablets of smartphones en beacons (zendertjes). En dat heeft veel voordelen.

1. Door te bewegen leer je sneller en beter

Location based learning laat je bewegen. Je loopt door het pand, je verricht handelingen op je werklocaties en je interacteert met anderen. Dit zorgt niet alleen voor een grotere betrokkenheid, het regelt ook een goede bloedtoevoer zodat je sneller leert. Bovendien leer je door te bewegen sneller en beter. Zeker als je terwijl je de informatie opzuigt bepaalde bewegingen maakt die relevant zijn voor de te leren taak. Er wordt dan in de hersenen een koppeling gemaakt waardoor je de informatie beter opslaat.

2. Hoe meer zintuigen je gebruikt hoe gemakkelijker je onthoudt

Probeer het maar eens. Als je én luistert, én leest, én ziet, én beleeft, blijft een ervaring beter hangen. Zintuigelijk leren is een principe van location based learning.

3. Op de juiste locatie leer je beter

Als je iets leert op de locatie waar je het geleerde moet toepassen, kun je het later sneller uit je geheugen terughalen. Ook hier maken de hersenen weer een koppeling. Door informatie of taken te leren in een relevante omgeving, blijft het geleerde veel beter hangen. En is het ook gemakkelijker terug te halen uit je geheugen.

4. Je leert afhankelijk van je rol, op het moment en op de locatie die voor jou relevant zijn

Location based learning zorgt ervoor dat medewerkers worden geïnformeerd en geïnstrueerd op een moment dat zij die informatie, ervaring of instructie nodig hebben. En op een locatie die de te leren informatie of taak ondersteunt. Medewerkers worden dan via een pushbericht op de informatie of instructie geattendeerd of kunnen de gewenste informatie zelf oproepen door hun iPad bij een beacon te houden. Als organisatie kun je de informatie via de beacons steeds weer pro-actief aanbieden, mensen hoeven niet eerst zelf in een learning management system in te loggen.

5. Het is schaalbaar, praktisch en relatief goedkoop

Of je het traject nu voor tien of duizend medewerkers ontwerpt, dat maakt geen verschil. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een tablet of smartphone, vaak ook van het werk, dus de technologische middelen zijn er al. De beacons zijn betaalbaar en het vergt geen radicale aanpassingen in de organisatie (al is het wel handig om de afdelingen ICT en beveiliging in te lichten dat er voortaan beacons in het pand hangen). Er is geen docent nodig, terwijl gebruikers wel fysiek hun skills kunnen oefenen en samen interactief kunnen leren.

6. Organisaties kunnen hun leerproces zelf up-to-date houden

De beacon-technologie en een content-management systeem vormen de technische grondslag voor het leerproces. Een voordeel is dat je de content automatisch kunt koppelen aan de locatie en dus ook aan een specifieke situatie. Bovendien kan de organisatie – desgewenst – zelf de content aanvullen of verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe instructievideo’s, opdrachten en webinars. TinQwise faciliteert dit proces en leert klanten zelf educatief verantwoord materiaal maken en beheren.

7. Leren wordt omgezet naar data

Location based learning biedt een schat aan managementdata (gegevens over persoonlijke leertrajecten, vorderingen, managementinformatie). Waar gaan mensen tijdens een instructie steeds opnieuw de fout in? Wat leren ze snel en goed? Welke feedback hebben medewerkers? Wat doen zij graag? Waar zien zij beren op de weg? Creatieve of innovatieve ideeën blijven tijdens een les niet ergens hangen, maar worden opgeslagen in het systeem. Wie wil kan letterlijk elke stap volgen en alle input verzamelen.

8. Leren wordt een beleving

Klassikale trainingen zijn vaak populair omdat zij een uitje bieden, mensen zijn even weg van hun werk. En dat gevoel hebben mensen soms niet bij een online training, hoe handig en effectief die ook is. Location based learning biedt het beste van twee werelden. Het is een ware beleving, terwijl je voor je leerproces niet afhankelijk bent van een trainer of docent, maar ondersteunt wordt door de nieuwste technologie.