Allemaal aan de 3D-training?

Augmented reality en 3D-printen worden steeds meer gemeengoed. Is een training 3D de training van de toekomst? We vroegen het Rudo Bisschop van Th3rd. Samen met zijn zakenpartner bouwde hij één van de grootste 3D scanners ter wereld. 

Wat doet zo’n scanner?

“We maken een 3D-foto van een object, een dier of een mens. Het resultaat is dat je een drie dimensionaal beeld krijgt. Je kunt iemand hierdoor in z’n geheel, rondom, afbeelden. Dat zorgt voor levensechte beelden. Die kun je gebruiken om jezelf, anderen of je huisdier te laten scannen zodat je er een 3D geprint beeldje van kunt laten maken. Of je laat een levensechte avatar van jezelf creëren voor games. Dan speel je bijvoorbeeld zelf mee in De Sims of je bent doelman in de Fifa World Cup 2017. Dit biedt ook perspectief voor online trainingen bij bedrijven. Jij en je collega’s kunnen dan met echte avatars meedoen in de online leeromgeving. Het virtuele wordt dan steeds realistischer.”

Is de tijd rijp voor deze innovatie?

“We zijn de tijd vooruit, maar dit gaat eraan komen. Je ziet het ook bij ontwikkelingen als de virtuele bril Oculus Rift en de Google Glass. Augmented reality en 3D worden algemeen goed.

In veel branches speelt 3D nu al een belangrijke rol. Bij alle bladen, films, animaties, folders en ander beeldmateriaal worden de foto’s langzaam vervangen voor 3D renders. Dit zijn levensechte beelden, maar dan ontworpen op de computer. IKEA gebruikt bijvoorbeeld alleen nog maar 3D-modellen voor al hun beeldmateriaal. Ook de automotive en ziekenhuizen wordt veel met 3D techniek gewerkt.”

Dus aan de training allemaal?

“Nee, ik geloof niet dat we allemaal zelf moeten willen scannen of printen. Dat is een zeer tijdrovende en kostbare aangelegenheid. In sommige beroepen ontkom je er niet aan. Maar de meesten van ons hoeven het niet zelf te leren. In elke stad ontstaan print-hubs, daar kun je straks producten laten printen. Bij ons kun je jezelf als avatar laten in scannen. En voor je nieuwe stoel ga je dan naar de printshop.”

De afbeelding bovenaan het artikel is een bewerkte 3D-scan van Rudo Bisschop zelf. Wil je meer beelden bekijken en het volledige interview met Rudo lezen? Kijk dan op www.denieuwemeesters.nl