Heartville: Spelen met je gezondheid

Serious gaming kan het gedrag van mensen veranderen. Dat laat Heartville zien. Deze social app helpt psychiatrische patiënten om hun levensstijl aan te passen. In 2012 won Heartville de Future of Health Award. Inmiddels is de app met behulp van het prijzengeld ook doorontwikkeld voor andere coachingsdoeleinden.

Het is voor psychiatrische patiënten belangrijk om gezond te leven. Door de medicatie kunnen ze aankomen en moeten ze dus extra op hun gewicht letten. Daarnaast is een goede lichamelijke gezondheid van positieve invloed op hun mentale welzijn. Maar gezond leven blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Paradijs

Heartville biedt deze mensen hulp via social learning en serious gaming. De mobiele app daagt deelnemers uit om het geruïneerde dorp HeartVille om te toveren tot een paradijs. Ze kunnen punten verdienen door omstandigheden in het echte leven te verbeteren. Zo werken deelnemers tegelijkertijd gezamenlijk aan de opbouw van Heartville en individueel aan hun eigen gezondheidsdoelstellingen.

Social learning

De deelnemer staat er niet alleen voor: hij hoort bij een social support groep en er is altijd een coach die meekijkt en op het juiste moment kan reageren. Naast de bewezen kracht van de groep hebben ook het beloningssysteem van de game en de sociale functies van de app, zoals push berichten, een motiverende werking. Op onderstaande screenshots is te zien welke opdrachten deelnemers bijvoorbeeld krijgen.

Heartville heet nu Supportr

Heartville won in 2012 de Future of Health Award, een initiatief van CZ, TEDxMaastricht en Games for Health Europe om gametoepassingen in de gezondheidszorg te stimuleren.

Met behulp van de 200.000 euro prijzengeld is Heartville inmiddels doorontwikkeld tot een mobiele app die breed kan worden ingezet voor coaching in én buiten de gezondheidszorg. De app heeft een andere naam gekregen en heet nu Supportr. Supportr wordt toegepast voor coaching in de zorg, in het bedrijfsleven en voor educatie.