Hoe werken beacons?

Beacons zijn kleine apparaatjes (het meest bekend in een ovale vorm) die je overal kan plaatsen. De beacon verzendt via bluetooth-technologie signalen naar bezoekers met smartphones of tablets in de buurt van het zendertje. Hierdoor kunnen mobiele apparaten in combinatie met deze zenders de locatie van een persoon bepalen. 

Beacons zijn niet duur (je hebt ze al vanaf enkele tientallen euro’s) en zijn heel compact. Een beacon kan zo klein zijn als het kleinste legoblokje. Je hebt oplaadbare en met batterij. En de zendertjes zullen zich de komende tijd technologisch blijven ontwikkelen.

Beacons in kantoorgebouw

Beacons in de zorg en in de fabriek

In eerste instantie werd veel gesproken over de inzet van beacons in winkels. Zodat je allerlei aanbiedingen op je smartphone kreeg als je in die winkel of in een bepaalde winkelstraat liep. De laatste tijd denken mensen verder en wordt bijvoorbeeld gesproken over de inzet van beacons voor mensen met een beperking. Als je dan door het hele huis zendertjes plaatst, zouden deze mensen bij de oven meteen een uitleg krijgen en in de badkamer een melding dat ze niet moeten vergeten hun tanden te poetsen. Ook kunnen beacons worden ingezet bij het bedienen van machines. Medewerkers krijgen dan op de werkplaats bij de machine meteen via hun smartphone instructies over hoe die werkt. Wel zo handig.

Location based learning techniek

Middel geen doel

Op dit moment gebruikt TinQwise beacons bij location based learning. Dit is een vorm van leren waarbij de combinatie technologie en locatie wordt gebruikt om het leerproces te faciliteren.  De zendertjes zijn echter een middel en geen doel op zich. In de toekomst kan het zomaar zo zijn dat er nieuwe technologische mogelijkheden komen die de beacons vervangen. Wellicht kunnen we straks ook via andere devices de zendersignalen opvangen. En zetten we de Google Glass in voor location based learning.