Hoe werkt de Oculus Rift?

Zo dus…

Zo werkt de Oculus Rift

Twee lenzen in plaats van één
Je kijkt door twee verschillende lenzen. Door deze twee lenzen voor een enkele display te plaatsen krijgen allebei de ogen de helft van het (vervormde) beeld te zien en kun je de illusie van 3D wekken. Als je op youtube filmpjes van de Oculus zoekt, zie je vaak twee vervormde filmpjes naast elkaar. Wanneer je die filmpjes op het scherm van de Oculus Rift afspeelt lijkt het 3D. In de headset worden 360-graden beelden in stereoscopisch 3D geprojecteerd in een blikveld van 100 graden. Zo maakt het apparaat je hersenen wijs dat je ogen een echte omgeving zien.

Meebewegend beeld
Toch is er meer nodig dan alleen een virtual reality bril. Wil je een realistisch beeld kunnen projecteren dan moet dat beeld ook in tact blijven als de toeschouwer met zijn hoofd draait: het beeld moet dus meebewegen. Hiervoor worden speciale ‘head tracking’ applicaties en sensoren gebruikt.
Als je je hoofd draait en de digitale beelden draaien niet snel genoeg mee, word je duizelig en misselijk. De Oculus Rift heeft dit euvel grotendeels opgelost. Bij de nieuwste modellen is simulatiemisselijkheid verleden tijd.

En dit doet het…
Bij het lezen van een boek of het kijken van een film zetten je hersens een benadering van het verhaal om in een ervaring in je hoofd. Met behulp van virtual reality wordt het audiovisuele systeem van je brein eigenlijk gehackt: je hersenen krijgen direct prikkels toegediend die nauwelijks te onderscheiden zijn van de prikkels die ze als werkelijkheid ervaren.

Bron: 360 Magazine, dossier Virtual Reality 26 maart-9 april 2015