Hoe word je een blended teacher?

Blended learning: we hebben er onze mond vol van. Maar niet iedere trainer is ook een blended teacher. Wil je een pro worden in het nieuwe leren? Schaaf dan alvast deze vaardigheden bij.

1. Wees flexibel

Techniek staat voor niets. Maar toch. Het kan zomaar fout gaan met die online training. Heb altijd een digitaal plan B voorhanden en zorg ook dat je weet hoe je de lesstof offline kunt overbrengen. Dat vergt wat creativiteit en souplesse.

2. Doe aan situationeel lesgeven

Niet iedereen leert even snel of gemakkelijk. Geef mensen de ruimte als het kan en neem ze aan de hand als het moet. De één springt zo op de rijdende trein, de ander ziet wel heel erg veel informatie en online tools op zich afkomen. Stem je teaching af op je deelnemers, motiveer de zelfstarters en leergierigen en heb geduld met de anderen.

3. Ga stap-voor-stap

Je kunt niet zomaar vragen of mensen online gaan bloggen, delen of reageren als ze dat nog nooit hebben gedaan. Eén stap terug dus: leer ze eerst wat de mogelijkheden zijn en hoe ze hun eerste schreden kunnen zetten. Dit betekent niet dat je baby-stapjes hoeft te nemen. Je mag best je zevenmijlslaarzen gebruiken, zolang je je maar realiseert dat er voor iedereen een eerste keer is.

4. Leer van je studenten

Zij leren van jou en jij van hen. Zolang je dat in je achterhoofd houdt, ben je al een heel eind op weg. Sta open voor commentaar en andere zienswijzen. En verbaas je niet als deelnemers de techniek beter snappen dan jij. Jonge mensen zijn vaak digital natives die de blended wereld op hun duimpje kennen.

5. Zorg voor een uitgebreide toolbox

Je hebt een koffer vol traditionele én digitale leermiddelen nodig. Een voorbeeld. Het begeleiden van een online discussie lijkt op het voeren van een offline conversatie, maar het gaat vaak net een stukje sneller en er haken gemakkelijk meer deelnemers aan. Zorg dat je vooraf weet hoe je groepsdiscussies faciliteert, feedback geeft en deelnemers effectief kunt laten participeren.

6. Ben ook na de les beschikbaar

Schrik niet van een volle inbox en deins niet terug voor vragen en conversaties die buiten de lestijd plaatsvinden. Blended learning kan altijd en overal, dat is de kracht. Natuurlijk hoef je niet á la seconde te reageren, maar het antwoord op dringende vragen kun je niet langer dan een dag voor je uitschuiven.

 

Voor deze blog hebben we ons laten inspireren door de tips van docent Heather Wolpert-Gawron. Op www.edutopia.org staan meer artikelen over blended learning.

Docent Jennifer Faulkner maakte een kort en duidelijk filmpje over de mogelijkheden van blended teaching. Je kunt haar blogs over blended learning hier volgen.