Hoog spel: gamen op NAVO-niveau

Waar deden serious games het eerst opgeld?  Bij het oefenen van rampscenario’s! Want dat is een uiterst kostbare aangelegenheid. De inzet van simulatiespelen is dan ook een fantastisch alternatief. Afgelopen jaar opende de Oranje kazerne in Schaarsbergen een nieuw trainingslokaal waar militairen van de landmacht vanachter de pc kunnen oefenen. En ook andere NAVO-landen gebruiken het platform.

Vaardigheidsoefeningen en procedures kunnen via serious gaming worden geoefend, waardoor militairen in de praktijk beter zijn voorbereid. Trainen door gamen bespaart kosten en heeft een hoog trainingsrendement. De commandant heeft een beter overzicht en kan elementen uit de oefening terugkijken voor evaluatie of herhaling. Serious gaming biedt dus een hoop voordelen.

Virtuele helikopters

Om een voorbeeld van de training te geven: voorheen moest de luchtmobiele brigade voor een oefening altijd volledig bepakt in helikopters springen. Nu nemen ze plaats achter beeldschermen en oefenen ze met behulp van simulatie.

Beveiligd netwerk

Verschillende NAVO-landen maken al gebruik van games, maar Nederland is het eerste land dat de virtuele wereld heeft gekoppeld aan een gesloten netwerk. Overal waar militairen kunnen inloggen op dit MULAN-netwerk, kunnen ze meedoen aan Virtual Battle Space 2 en Steel Beasts Pro. Het eerste computerspel is ontwikkeld voor het oefenen van infanteristen. Het andere spel richt zich op gemechaniseerd optreden als het optrekken van eenheden met voertuigen. Toekomstige missiegebieden kunnen virtueel worden nagebouwd, zodat militairen een gebied al kennen voordat ze er zijn geweest.

Bron: Koninklijke Landmacht