Kan virtual reality gedrag veranderen?

Ja, zeggen onderzoekers van Stanford University. Het kan zelfs een beter mens van je maken: zorgzamer en behulpzamer. Michael Kofsky, journalist van The Wall Street Journal, nam de proef op de som en sprak met de onderzoekers van het Virtual Human Interaction Lab.

Bekijk ook deze video van Stanford University zelf. Hierin legt Jeremy Bailenson, oprichter van het Virtual Human Interaction Lab, uit hoe gedrag kan veranderen met behulp van virtual reality technologie.

Experiment zorgt voor empathie

De studie ‘Changing bodies, changes minds’ (2014) toont aan dat het mogelijk is om met behulp van virtual reality vooroordelen weg te nemen. De onderzoekers plaatsten blanke vrouwen in de huid van zwarte vrouwen. Na die ervaring konden de blanke vrouwen veel meer begrip opbrengen voor de positie van hun zwarte seksegenoten. Mensen leren zich zo verplaatsen in iemand uit een minderheidsgroep, aldus de onderzoekers. Zelf even in de huid kruipen van iemand van een ander ras, een andere leeftijd of een ander geslacht zorgt ervoor dat vooroordelen afnemen.