Lerend team succesvoller dan prestatieteam

Heeft jouw organisatie leidinggevenden die gericht zijn op goede teamprestaties? Dat klinkt veelbelovend, maar een team presteert uiteindelijk beter als de manager zijn mensen motiveert om nieuwe vaardigheden te leren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De Amerikanen onderzochten twee soorten teams. Teams die onder leiding van hun baas nieuwe taken moesten leren uitvoeren en teams waarvan de baas meer gericht was op goede prestaties van de hele groep. In het experiment moesten alle teams een computerspel doen. Teams met managers die zich richten op het aanleren van nieuwe vaardigheden scoorden het hoogst.

De verklaring?

De onderzoekers denken dat binnen de teams die gericht waren op prestatie minder tijd en aandacht was voor individuele groei.

De bazen die de nadruk legden op het aanleren van nieuwe vaardigheden vinden het belangrijk dat hun mensen nieuwe dingen uitproberen en stimuleren hen om te leren van fouten. Dit type manager legt ook minder de nadruk op prestatie, waardoor mensen aan hun ontwikkeling kunnen werken. Uiteindelijk profiteert het hele team hiervan.

Teamwork - lerend team

Bij TinQwise vinden we dit een sterk staaltje leiderschap. Onze tip: geef zelf als manager het goede voorbeeld bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, vertel je mensen waarom die competenties (straks) handig zijn en coach en begeleid je medewerkers bij oefenen van de nieuwe vaardigheden.

Bron: Psychologie Magazine, maart 2016
Onderzoek: An exploration of the interactive effects of leader trait goal orientation in teams (2015)