Punten scoren in de auto

Spelelementen dringen door tot alle lagen van ons leven. Zijn we net gewend aan het in de wacht slepen van likes op Facebook, blijk je ook in het verkeer punten te kunnen verdienen.

Autobedrijf Car2Go verhuurt Smarts in Amsterdam. Je wordt gratis member van het netwerk en betaalt dan alleen de minuten dat je de huurauto in gebruik hebt. Car2Go verwacht echter wel wat van z’n members. Als je het navigatiesysteem van de auto gebruikt, krijg je je eigen EcoScore te zien en weet je hoe milieuvriendelijk jouw rijgedrag is. Je kunt je eigen gedrag spelenderwijs verbeteren door het boompje op het dashboard te laten groeien en zo de luchtverontreiniging zoveel mogelijk te beperken. Maak je er achter het stuur een potje van? Dan waarschuwt het systeem je dat Car2Go je lidmaatschap kan opzeggen. Serious business dus. De auto knikkert slechte spelers gewoon het spel uit. Maar jij wilt natuurlijk het beste jongetje of meisje van de klas zijn…

 

EcoScore-Car2Go

Taxi!

Ook de bedenkers van Uber begrijpen de aantrekkingskracht en het effect van games. Dit van oorsprong Amerikaanse taxibedrijf ondersteunt zijn dienstverlening met spelelementen. Uber heeft een eigen app, vooralsnog alleen voor Amsterdam. Als je die op je telefoon installeert, signaleert hij met behulp van je GPS taxi’s bij jou in de buurt. Je kunt de taxi via de app bestellen en betalen. En nog mooier, je mag de chauffeur na afloop een beoordeling geven. Maar pas op, want de chauffeur kan jou ook virtueel punten toekennen. En wie eenmaal als horkerige of dronken klant te boek staat, wordt niet meer bediend.

 

Uber-Amsterdam