Zo ontwikkel je je EQ

Natuurlijk wil je dat je medewerkers slim zijn (IQ), maar ook sociale vaardigheden (EQ) zijn steeds belangrijker. EQ geeft de mate aan waarmee een mens zijn hart, ofwel gevoel, laat meebeslissen bij zijn handelingen. Het hart én de hersenen beslissen dan samen. En goed nieuws: EQ kan geleerd worden en draagt bij aan verbetering van de gezondheid, productiviteit, winst en arbeidsvreugde.

Een modern bedrijf kijkt naar het EQ van de directie, van het personeel en van het bedrijf zelf. Neem bijvoorbeeld Deloitte, daar selecteren ze mensen op IQ én EQ. En ook bij TinQwise vinden we slimme én sociale mensen cruciaal voor ons bedrijf. Door meer in contact te zijn met je emoties kun je stress beter aan en kun je beter communiceren met andere mensen, twee vaardigheden die je leven zowel persoonlijk als professioneel enorm kunnen verbeteren.

Zelfmotivatie vormt het hart van EQ

Zelfbewustzijn, zelfmanagement, empathie (begrip voor anderen) en sociale vaardigheden maken onderdeel uit van EQ. Mensen met deze eigenschappen en vaardigheden krijgen zaken vaak sneller en effectiever voor elkaar. Psycholoog Daniel Goleman, schrijver van het boek Emotional Intelligence, gelooft dat iemand die succesvol is dat voor 20% aan zijn IQ te danken heeft en voor 80% aan zijn EQ. Een goed ontwikkeld EQ zorgt voor welzijn en zelfmotivatie.

In deze video vertelt Daniel Goleman waarom EQ zo belangrijk is.

Hoe verbeter je je EQ?

In tegenstelling tot je IQ, waarvan wordt aangenomen dat deze je hele leven gelijk blijft, kun je het EQ verder ontwikkelen en bijslijpen. Hoe? Bekijk deze video


Meer informatie

Lees waarom TinQwise IQ én EQ van professionals traint