Zo worden leiders trainers

Denk eens aan de beste leraar die je ooit had? En bedenk dan waarom die leraar zo goed was? Grote kans dat die leraar je echte verhalen vertelde en persoonlijke successen en mislukkingen met je deelde. Als leiders dit ook doen en de organisatieprioriteiten vertalen naar een boeiend verhaal en compacte lessen, heeft leren meer impact en verbeteren de bedrijfsresultaten aanzienlijk.

Zo veranderen de leiders in jouw organisatie in trainers:
Coaching - train de trainer

1. Zorg voor persoonlijke één-op-één ontwikkeling van je mensen

Leiders werken elke dag met hun medewerkers, kennen hun kwaliteiten en ontwikkelpunten en kunnen persoonlijke leerdoelen en organisatiedoelen met elkaar in lijn brengen. Als medewerkers wat ze leren direct kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden, vinden ze het prettiger om te leren en heeft het meer effect. Bovendien leren mensen liever van hun eigen manager dan van externe trainers. Ze nemen eerder iets aan van boegbeelden binnen de eigen organisatie.

2. Laat leiders organisatiekennis delen

Als leiders verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun team, zullen zij eerder belangrijke organisatiekennis vastleggen en delen met hun medewerkers. Dit komt niet alleen de ontwikkeling van het team ten goede, maar de hele organisatie.

3. Zet aan tot participatie en betrokkenheid

Als je baas jou van informatie voorziet, je werk beoordeelt en zorgt dat jij je verder kunt ontwikkelen, ben je eerder geneigd om meer te leren, je werk goed voor te bereiden en je taken goed te verrichten. Het is belangrijk dat leiders zich hiervan bewust zijn en hun mensen in dagelijkse situaties trainen en begeleiden.

4. Leer van elkaar

Senior managers kunnen, terwijl zij kennis overbrengen aan junior medewerkers, ook van hen leren. Bovendien krijgen zij van mensen in de organisatie vaak waardevolle informatie over wat er binnen de afdeling gebeurt en hoe het contact met klanten en relaties is. Het loont voor leiders om vanuit het organisatieperspectief van jongere mensen te kijken.

5. Vertoon voorbeeldgedrag

Het is belangrijk dat leiders laten zien waar de organisatie voor staat en hun expertise tonen. Dat wordt hen verwacht. Bijkomend effect is dat leiders zich tijdens coaching, training en begeleiding de kernwaarden, doelen en processen van de organisatie steeds beter eigen maken.

6. Maak er een verhaal van

Doe aan storytelling. Een goed verhaal verbindt en motiveert mensen. Laat hen weten waarom ze iets doen. Overtuig en inspireer mensen en krijg hen in beweging.

Storytelling

7. Doe het samen en leer sneller

Door samen te leren en te verbeteren, elkaar feedback te geven en te experimenteren, krijg je eerder effect en gaan veranderingen sneller. De leider speelt hierin een cruciale rol. Hij kan het team motiveren om te leren en hierbij faciliteren.

8. Creëer een learning culture

Zorg dat je als leider de dialoog stimuleert en kennisdelen en samenwerken aanmoedigt. Laat mensen weten dat ze mogen leren en falen. Bied ruimte voor experimenten en zorg ervoor dat je medewerkers kunnen groeien. Wedden dat je betere resultaten krijgt?

Leiders versus managers

Weten wat de leider onderscheidt van de manager? Bekijk dit filmpje over leiderschap.